4 basisfundamenten voor je eigen zaak

 • Berichtcategorie:blog
 • Leestijd:8 minuten gelezen

Ben je al een tijdje in loondienst en voel je soms de energie wegzakken? Denk je erover om je eigen zaak te starten maar ben je er nog niet helemaal uit? Ga je heen en weer tussen twijfels en onzekerheden? Dat is heel normaal! Zeker voor ons, Belgen, willen we hier een weloverwogen keuze maken. Je overdenkt, je legt het even weer weg, dan neem je het terug vast: je wilt wel iets uitbouwen maar je wilt zeker niet falen, zeker niet failliet gaan. Je wilt wel je eigen ding doen maar je bent bang voor de reactie van anderen. Wat als het niet lukt? Zal ik me dan schamen? Ik wil niet afgaan voor mijn familie en vrienden. Er zijn zoveel vragen die op je af komen:

 1. Is wat ik wil doen wel een goed idee en ben ik wel goed genoeg?
 2. Vind ik wel klanten? Is er wel vraag naar?
 3. Kan ik ervan leven?
 4. Wat nu met corona? Is dit wel het goede moment om te starten?
 5. Ik weet wel hoeveel ik wil vragen, maar ga ik dat durven?
 6. Ga ik de energie wel hebben om het vele werk dat nodig zal zijn, aan te kunnen?
 7. Kan ik dit wel combineren met mijn gezin?
 8. Is er nog wel plaats voor mij? De freelancers voor mij hebben al veel meer ervaring en zelfs zij vinden niet gemakkelijk opdrachten.
 9. Wat als de lock-downs regelmatig terugkomen en ik telkens zonder werk zou vallen?
 10. Ik heb geen zin om veel reclame te maken voor mezelf. Ik wil doen wat ik graag doe en me focussen op mijn core business.

Voor mij is ondernemerschap veel meer dan enkel je eigen zaak oprichten en daarvan leven. Je kan perfect een ondernemende thuisblijvende mama zijn. Of een ondernemende werknemer. Of een ondernemende vrijwilliger. In ondernemerschap breng ik graag 4 basisfundamenten in kaart:

 • Ik doe graag wat ik doe
 • Ik ben goed in wat ik doe
 • Ik geef waarde aan anderen met wat ik doe
 • Ik verdien geld met wat ik doe
1. Ik doe graag wat ik doe

Graag doen wat je doet, is een hoeksteen om te kunnen blijven doen wat je doet, ook als het even tegenzit. Wanneer je iets heel graag doet, dan kom je automatisch in je flow terecht wanneer je hiermee bezig bent: je vergeet tijd en ruimte en de energie en creativiteit stroomt. Uiteraard is dat niet altijd even sterk aanwezig en zit er een bepaalde golfbeweging in, maar meestal geeft het je tonnen energie te kunnen doen wat je graag doet. Het laadt je batterijen op. En misschien zijn er nog wel nieuwe dingen te ontdekken voor jou, dingen die je graag eens wilt proberen, die af en toe in je gedachten opkomen: “als ik nu eens…” Deze kleine fluister-momentjes mag je zeker niet verwaarlozen, hierin liggen mogelijks verborgen schatten om te ontdekken wat je allemaal nog graag wilt doen en waar je nog meer plezier aan kunt beleven.

2. Ik ben goed in wat ik doe

Iets graag doen, is één zaak. Er goed in zijn is iets anders. Zo zing ik heel graag, maar ik ben er niet echt bijster goed in. Buiten mijn kinderen en vriend doe ik het dan ook niemand anders aan om mij te moeten horen zingen. Hierin ga ik zeker nooit carrière maken. Wanneer je ergens goed in bent, kan je jezelf steeds meer ontwikkelen erin. Je hoeft het helemaal niet perfect te kunnen voordat je er je eigen zaak van maakt. Integendeel: als je iets perfect zou kunnen, laat je geen ruimte meer voor groei. Ik streef liever naar een meesterschap: ik trainde vroeger karate en heb mijn eerste dan gehaald. Dan streef je naar meesterschap: de oefening net iets beter doen dan gisteren. En morgen merken dat het weer net iets minder ging. Blijven oefenen, blijven trainen, blijven focussen, dan word je steeds beter in wat je doet. Stel dat je erover nadenkt een eigen zaak te starten in een heel nieuwe branche dan dat je tot nu toe gewerkt hebt: vanaf wanneer ben jij dan goed? Of goed genoeg? Ga eens kijken wat je al kunt hierin, welke specifieke vaardigheden heb je al? Zijn die vaardigheden voldoende om je zaak op te bouwen? En hoe vaak heb jij ze al geoefend? Wanneer je een acteur een bepaalde scene ziet spelen of een stuntman een bepaalde stunt ziet uitvoeren: hoelang hebben zij dit herhaald en herhaald en herhaald, denk je? Hoe vaak zijn ze opnieuw moeten beginnen? Datzelfde kan voor jou gelden: ben je bereid om dat waar je goed in bent opnieuw en opnieuw te doen, zodat je er telkens beter in wordt?

3. Ik geef waarde aan anderen

Toen ik in het zesde leerjaar zat, moesten we voor het toenmalige CLB invullen wat we zeker niet wilden worden als we later groot werden. Ik herinner me nog dat Dieter, een jongen uit mijn klas, had ingevuld “vuilnisman”. Ik maakte me er toen al de bedenking bij dat elk beroep eruit bestaat iets te doen of te maken voor anderen. Alles wat je doet, is geconnecteerd aan waarde geven voor anderen. Wat jij doet, als werknemer of zelfstandige, staat ten dienste van anderen. Ik mag hopen dat je het ook doet voor jezelf! Voor wat jij graag doet en waar je goed in bent! Anders is het echt hoog tijd om van werk te veranderen. Iemand die ondernemend is, kijkt van nature ook naar de waarde voor anderen in wat hij/zij biedt: een verbetering aan een project of machine zodat anderen er sneller, veiliger en beter mee kunnen werken; iets aanpassen in een procedure zodat er efficiënter gewerkt kan worden; een oase van rust kunnen geven aan de ander zodat die helemaal kan herbronnen; … Wat je doet, is belangrijk, voor jezelf en voor anderen. Weten welke waarde jij biedt door te doen wat je graag doet en goed in bent, is een onmisbare schakel in ondernemerschap.

4. Ik verdien geld met wat ik doe

Of je als zelfstandige geld kunt verdienen met wat je doet, zal afhangen van de eerdere 3 fundamenten en hoe jij deze wilt uitbouwen. Want zelfstandig ondernemerschap is meer dan enkel doen wat je graag doet en waar je goed in bent. Er komt nl. heel wat meer bij kijken: aan welke ideale doelgroep wil je waarde bieden? Op welke manier wil jij je zaak bekend maken? Ben je bereid om bij te leren op het gebied van marketing, jezelf op de kaart te plaatsen en te zorgen dat mensen jou zien? Ga je leren hoe je jouw product of dienst kunt verkopen? De eerste jaren van je eigen zaak ben je voornamelijk gericht op werken aan je zaak, meer dan werken in je zaak. In het begin heb je mogelijks meer tijd dan klanten en geld en ga je vindingrijk zijn om mensen aan te spreken en te bieden wat jij te bieden hebt. Sommige mensen ontdekken dat ze ook dit heel graag doen en kunnen leren er goed in te worden. Sommigen ontdekken hierin hun grootste struikelblokken en werken eraan om deze te doorbreken. Sommigen stellen vast dat dit totaal niet is wat ze willen en bouwen verder aan hun intrapreneurship. Zij maken liever deel uit van een organisatie met een groter doel en ondersteunen dit als ondernemende werknemer. Tenslotte zijn er ook heel wat mensen die als vrijwilliger of op een andere manier graag doen wat ze doen, er goed in zijn en waarde geven aan anderen. Er is geen goed of slecht hierin. Jij kan hierin kiezen.

Nu is het aan jou: noteer voor elke vraag zoveel mogelijk antwoorden. Zoek dan in je antwoorden naar de items die op alle 4 de vragen een antwoord geven.

 • Wat doe jij graag?
 • Wat kan je goed?
 • Wat geef je aan anderen?
 • Wil ik er geld mee verdienen? Of breng ik het geld op een andere manier binnen en doe ik wat ik graag en goed doe liever op vrijblijvende basis?
 • Waarin ligt de gemeenschappelijke noemer?