Coachend leidinggeven – hoe leer je dit toepassen?

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Rond coachend leidinggeven zijn er al heel wat artikels geschreven. Hoe kan jij het steeds meer toepassen in jouw organisatie? En kan je dit ook toepassen, zelfs als je geen leidinggevende bent?

Hieronder vijf tips om dagelijks hiermee aan de slag te gaan. Wil je graag meer ondersteuning? Check dan onze lerende netwerken!

  1. Maak samen afspraken

Je weet het al: wanneer je samen afspraken maakt met je team, wordt iedereen er beter van. Je collega’s willen er meer voor gaan, nemen gedeelde verantwoordelijkheid op voor de afspraken en trekken aan één koord. Toch hoef je dit niet te beperken tot grote vergaderingen, visies samen uitwerken of lange termijndoelstellingen. Zelfs in het dagelijkse werk kan je heel snel tot gedeelde afspraken komen. Stel dat er tegen einde van de week een deadline gehaald moet worden, vraag dan aan je collega’s/teamleden hoe zij het willen aanpakken en wacht even af. Vaak komen mensen heel snel met een eigen voorstel en trekken ze dat onderdeel naar zich toe, waarin ze zich sterk voelen. Kortom, ze gaan automatisch aan de slag met hun talenten of sterke skills, waardoor hun zelfvertrouwen groeit en ze voldoening uit hun dag halen. Elke ochtend even afstemmen onderling in de ‘wie doet wat wanneer’-sectie kan wonderen verrichten.

2. Geef experimenteerruimte aan elkaar

Je zwakkere punten moeten ontwikkelen neemt energie weg, maar zelf mogen kiezen waarin je wilt experimenteren om je skills te versterken, dat geeft energie. Toch wanneer er nog geen druk op zit dat het ook al goed moet zijn en resultaten moet opleveren. Wil jij zelf of een collega eens iets nieuw proberen? Een nieuwe aanpak, een andere manier van communiceren, op een creatieve manier een probleem benaderen? Geef elkaar daarin dan de nodige experimenteerruimte: daag elkaar uit, om net zoveel als mogelijk fouten erin te maken, zodat je het leerproces stimuleert. Wees elkaars klankbord, zonder oordeel en met respectvolle feedback. Laat elkaar uitspreken en tot nieuwe inzichten komen. Wie weet waar brengt dit creatieproces jullie als persoon, als team en als organisatie?

3. Stimuleer een open communicatie

Dit sluit naadloos aan op punt 1 en 2. Hoe pak je dit aan in het dagelijkse? Wel, wacht niet tot teammeetings maar geef zelf het voorbeeld door uit te spreken over hoe jij tegenover iets staat, wat je erbij denkt en voelt en wat je doelen zijn. Stel dat je elke dag met je team een intentie deelt die jij hebt voor die dag: hoeveel verder zou dit jullie team brengen? Kleine wrevels direct benoemen zodat ze niet onderhuids een eigen leven gaan leiden, brengt openheid. Maak afspraken hierover: alles mag gezegd worden op een respectvolle manier en de ander vertelt ook hoe het voor hem/haar binnenkomt. Je klaart hiermee onmiddellijk de lucht en de sfeer op kantoor, op voorwaarde natuurlijk dat dit respectvol gebeurt en dit met iedereen is afgetoetst.

4. Laat mensen al eens buiten hun rol komen of op een andere afdeling/project werken

Dit is een uitdaging, zeker in drukke tijden want wie heeft er tijd om zich op een andere afdeling of project in te werken? En toch… het kan nieuwe zuurstof geven aan je eigen werk wanneer je af en toe eens buiten je rol mag treden. Het vergroot ook het onderling besef voor de inhoud en drukte van elkaars werk waardoor je wederzijds begrip krijgt voor elkaar. Je leert je talenten op een andere manier in te zetten. Net daardoor kunnen je talenten groeien. En wie weet vind je de job van je leven, net in die andere rol.

5. Spreek appreciatie uit en verzilver dit ook regelmatig

Elkaar waarderen voor ‘a job well done’ is belangrijk! Iedereen krijgt eens graag een schouderklopje en mag op de teammeeting geprezen worden voor het werk of de inzet die hij/zij toont. Als teamleider of werkgever kan je stimuleren dat collega’s onderling erkenning geven aan elkaar. Maar vergeet daarbij niet dat net een extra attentie of een bonus op het loon of onderhandelingen voor een loonsverhoging ook belangrijk zijn. Mensen hebben graag boter bij de vis, dus geef je appreciatie niet enkel met woorden maar ook met daden!

Met welke tips kan jij concreet aan de slag? Wil je graag uitwisseling met andere teamleiders of medewerkers over de toepassingsmogelijkheden? Schrijf je dan in voor het lerend netwerk leidinggevenden! Volgende thema’s komen hierin aan bod: omgaan met verandering en weerstand, feedback geven, gesprekken met medewerkers, inwerken van nieuwe (jonge) medewerkers), anti-stress en burn-out, … Samen uitwisselen is samen sterker worden en samen groeien, voor jezelf, je medewerkers en je organisatie!