De stap zetten naar leiding geven: waar denk je allemaal over na?

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Zeer regelmatig hebben we in loopbaanbegeleiding gesprekken rond leiding geven. Een functie als teamleider of coördinator komt vrij en je twijfelt: ‘Kan ik een leidinggevende functie wel aan? Heb ik het in mij om leiding te geven aan een groep? Wat als ik teamleider word ten opzichte van mijn collega’s?

We sommen graag enkele vragen voor je op, die je denkproces hierover kunnen ondersteunen.

  1. Zie ik mezelf als leidinggevende?

M.a.w. kan ik mezelf leiding zien geven over een team, zowel wanneer het goed gaat, als wanneer het moeilijker loopt? Hoe neem ik nu al leiding op andere vlakken in mijn leven? Hoe neem ik nu al leiding op mijn werk? Wat doe ik nu al wanneer er conflicten zijn? Vermijd ik deze, praat ik ze uit, bemiddel ik? En wat doe ik wanneer ik merk dat de dingen goed verlopen: geef ik complimenten? Benadruk ik de inzet van iedereen?
Hoe jij jezelf als leidinggevende ziet nog voor je deze rol opneemt, geeft je heel wat inzichten in je eigen vaardigheden, talenten en groeipunten die je kunt meenemen in je nieuwe functie.

2. Wie is voor mij een voorbeeld?
Voor je leidinggevende wordt, heb je waarschijnlijk al wat werkervaring achter de kiezen. Dus heb je zeer waarschijnlijk ook al voor andere leidinggevenden gewerkt. Naar wie kijk je op? Wat zou je net zoals die persoon willen aanpakken? Wat zou je net anders willen doen en hoe dan? Bij welke teamleider voelde jij je het meest op je gemak en kon je het meest jezelf ontplooien?
Nadenken over wat je goed en minder goed vond bij anderen, geeft je richting in de stijl waarop jij het als leidinggevende zelf zou willen aanpakken.

3. Weet je voor jezelf heel goed hoeveel je aan organisatorische taken wilt besteden en hoeveel nog aan inhoudelijke?
En kan dat in de organisatie waar je werkt of waar je solliciteert? Teamleider zijn is minder het inhoudelijke werk doen en meer werken aan toekomstplannen, lange termijn visies, organisatorisch taken. Sta je hierin sterk en wilt je dit graag net meer opnemen? Of haal je je energie net uit het inhoudelijke en zou een tussenpositie je eerder liggen? Meedenken met een teamleider bijvoorbeeld, maar niet helemaal die rol op je nemen.

4. Welke groeistappen heb jij nog nodig?
Zijn er zaken die je wilt verminderen? Andere dingen die je wilt vermeerderen?
Ga eens in gesprek met je huidige of vroegere teamleider: waar ziet hij/zij je sterke kanten? Waar ziet hij/zij je blinde vlekken en je valkuilen? Bij een open gesprek kan je heel wat informatie krijgen over je aanpak, je ingesteldheid, je manier van werken en welke vorm of rol van leiderschap bij jou zou passen.

5. Hoe wil ik het aanpakken t.o.v. mijn collega’s?
Stel dat je de leiding neemt over het team waar je tot nu toe medewerker van was. Hoe zou je dit dan graag aanpakken? Ga je in gesprek met je collega’s? Wil je hen tonen dat je nu een andere rol hebt en dus andere verwachtingen? Valt het je moeilijk om dit verschil in rol vorm te geven? Ga je je plots heel anders gedragen of net niet? En wat ga je doen indien er onderlinge frustraties zijn tussen je teamleden, waarvan je vroeger al wist dat ze er waren?
Al dit zijn vragen die je op voorhand kunt overdenken. Ervaring leert ons dat als je enkel blijft denken, je rondjes in je hoofd loopt. In gesprek gaan hierover, een klankbord vinden waarbij je jezelf de zaken hoort uitspreken, iemand hebben die je uitdaagt om verder na te denken, kunnen je helpen om je nieuwe rol goed voor te bereiden en voor jezelf een keuze te maken die bij je past.
Twijfel je om de stap te zetten? Neem een loopbaanbegeleider onder de arm. Samen kan je uitzoeken of je al dan niet de stap zet naar een leidinggevende functie én wat jouw persoonlijke groeipunten zijn, al dan niet in een leidinggevende functie.
Stel dat je de stap zet naar die leidinggevende functie dan is het ook een goed plan om deel te nemen aan een lerend netwerk ‘coachend leidinggeven’. Het zal je helpen groeien in je nieuwe functie door samen met andere – soms al ervaren – leidinggevenden ideeën uit te wisselen.