Je eerste werkdag op een nieuwe job: met welke vragen zit je en hoe ga je hiermee om?

 • Berichtcategorie:blog
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Daar komt ie dan, na een tijdlang zoeken naar een betere job, na sollicitatiegesprekken en meedoen met verschillende rondes, heb je eindelijk de bevestiging gekregen dat je de job hebt.

En dan, een week voor je start, beginnen ze door je hoofd te spelen: de vragen…

 • Wat ga ik allemaal moeten doen de eerste dag?
 • Weet ik al om welk uur ik moet beginnen?
 • Wat is de dresscode eigenlijk?
 • Is er een koelkast aanwezig waar ik mijn lunch in kan bewaren?
 • Hoeveel tijd zal ik voorzien om de ochtendspits te snel af te zijn?
 • Tot welk uur moet ik de eerste dagen blijven?
 • Zal ik al snel van thuis uit moeten werken nu?
 • Zal iemand van het team me opvolgen of enkel de coördinator?
 • Mijn contract is nog niet getekend, wanneer sturen ze dit door?
 • Ze gingen me nog iets laten weten over die eerste dagen, maar ik heb nog niets gehoord. Zou ik zelf eens bellen?

Uiteraard zit niet iedereen met deze vragen, sommigen staan de eerste werkdag op, kleden zich aan, ontbijten en vertrekken. Ze zien wel wat er op hen afkomt. Deze mensen hoeven uiteraard niet verder te lezen. Voor wie wel met deze en andere vragen speelt, vind je hieronder enkele mogelijkheden om met de spanning positief om te gaan en jezelf te blijven.

Het kan je helpen om voor jezelf een soort van ‘deadline’ af te spreken: wanneer je op maandag ergens begint, kan je met jezelf afspreken dat je vrijdagochtend contact neemt met het bedrijf als je tegen dan nog geen extra informatie gekregen hebt die beloofd was. Of zelfs zonder dat er gezegd was dat ze je nog iets zouden laten weten, mag jij en kan jij contact nemen om de eerste dagen te overlopen. Het is een teken van engagement: ‘ik wil graag volgende maandag een goede start nemen, dus bel ik je even op om wat eindafspraken helder te hebben. Welk uur word ik waar verwacht?’ Had je al een goed gesprek tijdens je sollicitatie met de teamleider, dan ligt dit telefoontje in het verlengde daarvan.

Ter voorbereiding op de kennismaking met je nieuwe collega’s en je eigen gerust gemoed, kan je al op voorhand beslissen welke kleding je wilt dragen de eerste werkdag. Hoe waren de mensen tijdens je sollicitatiegesprek gekleed? Heb je rondgekeken terwijl je door het bedrijf liep en wat is je toen opgevallen? In welke outfit voel jij je stralen? Draag die en je helpt jezelf al een stap vooruit in je zelfvertrouwen!

Je mag ook aan je nieuwe collega’s laten weten wat er in je omgaat. Het is oké om te zeggen: ‘ik ben de eerste week nog wat stiller, ik wil even wennen aan jullie en de sfeer hier, maar daarna kom ik wel los.’ Iedereen heeft daar begrip voor en je creëert voor jezelf wat tijd om te wennen aan het nieuwe gebouw, nieuwe collega’s, nieuwe inhoud van je werk, nieuwe route naar je werk, … Kortom, een wenperiode aan alles wat nieuw is.

Eén van de tools die ik zeer aan te raden vind, is een ‘permission slip’ voor jezelf schrijven en die meenemen. Het begrip van de ‘permission slip’ komt (bij mijn weten) van Brené Brown. In haar boeken schrijft ze erover dat ze zichzelf kleine briefjes schrijft waarop ze zich toestemming geeft om zich kwetsbaar te voelen. Zo kan jij ook je eigen briefje maken:

Schrijf voor jezelf eens op waar jij je allemaal toestemming voor geeft. Zo kan je relaxen en ga je die eerste werkdagen met de glimlach aan! Wij wensen je alleszins al heel veel succes!