Primeert winstbejag altijd bij ondernemen?

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:2 minuten gelezen

Wanneer we tijdens loopbaanbegeleiding ondernemerschap bespreken, komt volgende bedenking al eens naar boven bij onze klanten. ‘Oh nee, dat is niets voor mij. Ik wil niet uit zijn op winst en geld. Ik wil net mensen helpen en als ik ondernemer wordt, dan gaat het over winstbejag.’ Maar klopt dit wel? Is ondernemerschap echt verbonden met voornamelijk winstbejag?

Naast loopbaanbegeleiding werk ik ook heel veel met startende ondernemers. Wanneer ik aan hen vraag waarom ze ondernemer willen worden, is ‘vrijheid’ één van de antwoorden die het meest gegeven worden. Zelf je uren kunnen bepalen, zelf je dagindeling en je taken bepalen, zelf beslissen welke richting je uitgaat. In directe verbinding met die vrijheid staat verantwoordelijkheid. Als zelfstandige ben je immers verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je zaak, voor de communicatie die je uitstuurt, de sales die je al dan niet doet, het uitvoeren van de werken en opdrachten, de opvolging na verkoop van je dienst of product. Net die combinatie spreekt de meeste mensen aan bij ondernemerschap.

Net zo vaak als vrijheid wordt ‘het helpen van anderen’ genoemd wanneer iemand kiest voor ondernemerschap. Ondernemers blijken net vóór anderen te willen ondernemen: het leven van de ander te willen verbeteren aan de hand van hun product of dienst. In de huidige tijd komt ook het belang van maatschappelijk verantwoord ondernemen meer en meer aan bod. Je wilt impact hebben voor je klanten en voor het milieu. Milieuvriendelijk werken hoort er nu veel meer bij dan vroeger en niet alleen omdat het een hot topic is, maar wel omdat het merendeel van de mensen echt wel begaan zijn met het milieu. In maatschappelijk verantwoord ondernemen wordt ook de winst bekeken en hoeveel er van deze winst terug aan de maatschappij kan gegeven worden: goede doelen worden gesteund of opgericht en de ondernemer beseft dat hoe meer winst er gemaakt wordt, hoe meer hij kan betekenen op verschillende vlakken voor mens en natuur.