Terug met goesting aan het werk

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:6 minuten gelezen

“Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal” zei Albert Einstein. Volgens mij had hij groot gelijk.

Eéns je met je loopbaan begonnen bent en je doet je werk al enkele jaren lijkt het wel alsof je die verbeelding aan de kant hebt geschoven. Ooit ben je misschien begonnen met werken, met de hoop op impact maken of een steentje bij te dragen aan een groter geheel. Het bedrijf waarin je begon leek een perfecte match te zijn qua waarden en manier van werken. Gaandeweg geraakte je steeds meer ingeburgerd en gewoon aan de gang van zaken. De eerste weken werd jouw verfrissende blik aangenaam verwelkomd. Intussen werk je er al enkele jaren en ben je die connectie met je enthousiasme en je open kijk wat verloren.

Wat kan je doen om terug meer enthousiasme in je werk te krijgen? Op welke manier kan je jouw goesting terug laten komen? 5 tips om elke ochtend terug zin te krijgen in jouw werk.

Tip #1: keer terug naar het begin

 Ik las eens: wanneer je wilt stoppen met iets, herinner je dan waarom je ermee begonnen bent.

Waarom ben jij begonnen met dit werk? Wat wilde je graag bereiken? Wat leverde het jou op? Wat was je motivatie?

Kan je terug connectie maken met je jeugdig enthousiasme? Met de open blik die je eens had? Net daarin ligt een eerste sleutel om terug goesting te krijgen in je werk nu. Kijk eens opnieuw met die bril naar je huidige taken.

Tip #2: Gebruik je fantasie

Als je een ideale werkdag zou hebben, hoe zou deze er dan uitzien? Wat zou er anders zijn? Hoe zou dit precies anders zijn? En vooral: wat zou je zelf anders doen?

Elke dag opnieuw krijgen we een nieuwe kans om met een schone lei te beginnen! Helaas doen we dit vaak niet en nemen we de frustraties of ergernissen van de dag ervoor nog mee. Sommigen nemen zelfs de frustraties van maanden of jaren eerder nog meer in hun huidige dag. Herken je dit zelf ook? Wordt het dan niet eens tijd om dit neer te zetten en niet meer mee te dragen?

Hoe je dit kunt doen? Wel, gebruik je fantasie: stel je voor dat je al jouw ergernissen of frustraties bij de ingang van je werk achterlaat in een doos of vuilnisbak. Als je straks naar huis gaat en je wilt, dan kan je deze terug oppikken en meenemen. Maar niemand verplicht je daartoe. Als je het niet meer wilt meedragen, mag je ze daar achterlaten.

Elke keer wanneer je doorheen je dag denkt aan de ergernissen van gisteren of eergisteren zeg je tegen jezelf: ‘nee, die heb ik bij de voordeur achtergelaten.’ En je focust je terug op wat je nu aan het doen bent. Nu, hier, in dit moment. En je gaat over naar tip #3.

Tip #3: som op waar je dankbaar voor bent

Onze maatschappij heeft ons vaak geleerd om te kijken naar wat er niet goed is, waar je niet tevreden over bent, wat je anders wilt. Dat is op zich niet slecht, want net daardoor is er vooruitgang. Als we altijd tevreden zijn, zou er geen groei zijn naar verbetering. Het is net door de ontevredenheid dat we zoeken naar betere oplossingen.

Onze ontevredenheid mag er echter niet voor zorgen dat we vergeten dankbaar te zijn. Dankbaarheid richt je aandacht op alles wat er wel is en zorgt ervoor dat je daarin de overvloed ziet en aantrekt. Waar kan jij allemaal dankbaar voor zijn in je huidige werk?

En wat doet het met jou wanneer je jouw aandacht hierop richt?

Tip #4: vergroot je cirkel van invloed

Stephen Covey heeft 2 cirkels geïntroduceerd waarbij je meer grip kunt krijgen op jezelf en je energie. De eerste cirkel is de cirkel van betrokkenheid alles waar je tijd en energie aan geeft, valt binnen je cirkel van betrokkenheid. Maar je hebt niet per de invloed op alles waarbij jij betrokken bent.

Je kunt jouw cirkel van invloed vergroten door jezelf een aantal vragen te stellen:

  • Waarop heb ik wel invloed?
  • Met welke mindset wil ik hiernaar kijken?
  • Wat kan ik doen, met wat ik heb en waar ik nu ben?
  • Welk initiatief kan ik nemen?
  • Wil ik zelf bepalen hoe ik me voel of het laten bepalen door omstandigheden?

Oefen invloed uit op die zaken waar je invloed op kunt uitoefenen: op wat jij denkt, voelt en doet dus! Op anderen rondom jou heb je geen invloed.

Tip #5: Bepaal je gewenste uitkomst

Heel veel mensen vergeten dit te doen, weten eigenlijk zelfs niet dat ze hun eigen uitkomst kunnen en mogen bepalen.

Het is niet omdat je momenteel weinig energie hebt, dat dit je gemoed moet beïnvloeden. Het is niet omdat je deze taak niet fijn vindt, dat je alle andere taken niet fijn kunt vinden.

Wat is de best mogelijk uitkomst van deze dag? En moest een ganse dag te groot zijn om te overschouwen, wat is de best mogelijke uitkomst voor deze ochtend? Wat zou ik graag bereiken? Welk is de best mogelijke uitkomst voor deze vergadering? Voor dit gesprek met mijn collega of leidinggevende?

Als je meerdere malen per dag een uitkomst voorop stelt, ga je hier onbewust automatisch naartoe werken! Dat wil niet zeggen dat je deze elke keer zult bereiken, maar je gaat wel meer daadkracht bij jezelf ondervinden om actie te ondernemen, om je eigen mindset te bepalen, om terug meer goesting te krijgen in wat jij doet.

Vijf tips op een rijtje:

  • 1: keer terug naar je beginmotivatie
  • 2: gebruik je fantasie: welk is een ideale dag?
  • 3: som op waar je dankbaar voor bent en focus je aandacht op die overvloed
  • 4: vergroot je cirkel van invloed
  • 5: bepaal zelf je gewenste uitkomst

Welke tip ga jij meer toepassen? Heb je zelf nog tips voor anderen?

Doe datgene wat jou terug goesting geeft in je werk. Blijft het een zoektocht? Dan kan loopbaanbegeleiding jou verder op weg helpen en je ondersteunen. Je hoeft het niet alleen te doen, samen kijken naar de weg die je al hebt afgelegd en welke weg je graag nog wilt bewandelen, zonder oordeel of vastgelegd kader.

Hoeveel tijd en energie jij aan iets besteed, kan je vaak zelf kiezen. Uiteraard, als je een bepaalde taak hebt op je werk die veel tijd vraagt, kan het lijken alsof je er minder keuze in hebt. De taak moet gedaan worden en afgewerkt zijn, waarschijnlijk tegen een bepaalde deadline. Hoeveel energie jij eraan wilt geven, kan je wel zelf bepalen. Wil je er constant tegenop kijken? Wil je voor jezelf telkens herhalen dat dit eigenlijk niet jouw taak is?