Van je kernkwaliteit naar je valkuil. En hoe het thuiswerken hierop inspeelt.

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Corona…. Thuiswerken…. Klassen die sluiten… Quarantaines… We kennen het intussen allemaal wel. We zijn ook al bijna twee jaar verder sinds de eerste lockdown en de aanhoudende nieuwsberichten. De uitdagingen om je werk georganiseerd te krijgen, om je zaak draaiende te houden, om in verbinding te kunnen blijven met familie en vrienden, om te blijven staan ondanks de storm die over de hele wereld waait wegen voor sommigen zwaar door. Voor anderen brachten ze nieuwe perspectieven, mogelijkheden, bezinning over hoe ze hun leven willen leiden en hoe ze hun job inhoud willen geven. Loopbaanbegeleiding kan een stevige ondersteuning bieden in het proces van vragen stellen aan jezelf en je carrière. 

Wat we ook merken in loopbaancoaching is dat het thuiswerken je minder corrigeert dan vroeger: Wanneer je op de werkvloer werkt en je collega’s en teamleden zijn om je heen, dan treedt een groepsdynamiek in gang, die weggevallen is bij het thuiswerken. De koffieklets ’s ochtends, de lunchpauze met verhalen over de kinderen, elkaar een fijne avond of fijn weekend toewensen is niet het enige wat we missen. Ook het corrigerende gedrag door de aanwezigheid van collega’s missen we, waardoor we meer dan eens kunnen doorslaan van een kernkwaliteit naar een valkuil. Doordat niemand ons corrigeert, kunnen we hierin vast komen te zitten, helemaal in ons eentje, in het thuiskantoor. 

Misschien eerst even een woordje uitleg over de kernkwadranten van Daniel Ofman: de kernkwadranten bieden in een handig schema inzicht in je kernkwaliteiten, je valkuilen, je uitdagingen en je allergieën. Het schema ziet er als volgt uit:

Denk even aan een kwaliteit, een eigenschap die jij heel graag inzet op je werk. Stel dat jij bijvoorbeeld een daadkrachtig iemand bent. In je team zet je deze kwaliteit graag in: je ziet werk liggen, je neemt het op, je zet acties in werking, je bent een man of vrouw van je woord.

Wanneer je dit vroeger net iets te veel begon te doen op het werk en je bijvoorbeeld werk begon over te nemen van anderen of erg begon door te drammen over iets wat nog moest gedaan worden, dan zou de dynamiek binnen je team je automatisch ‘teruggefloten’ hebben. Je collega’s zouden je aangesproken hebben, hun houding zou veranderen naar jou toe en je zou gemerkt hebben dat je nogal in overdrive-modus zit wat betreft je daadkracht.

Maar nu werk je thuis, in je eentje, achter de laptop. En ondanks zoom- en teammeetings en regelmatig een telefoontje, is er niemand die jouw kwaliteit corrigeert. Niemand die tegen je mort of zegt: ‘Ik doe dit wel en ik doe dit ook goed.’ Of ‘Hey, nu word je wel wat te intens, ik denk dat je wat gas moet terugnemen.’ Je komt vast te zitten in je valkuil en je werkt en werkt en werkt. Je neemt steeds meer taken op, je controleert je collega’s of misschien zelfs je teamleider, je gaat drammerig door over taken of beslissingen op vergaderingen, …

Jouw uitdaging hierin is jezelf terugfluiten: de overdrive kunnen stoppen en wat meer ruimte laten voor de anderen om taken uit te voeren, zonder dat jij ze gaat controleren of overnemen. We beseffen vaak zelf niet wanneer we doorschieten in een valkuil, want het voelt nog steeds als een kernkwaliteit: tenslotte doe je dit voor je werk, je collega’s, het team, het bedrijf. Indien het moeilijk is om jezelf terug te fluiten, is het een goed idee om een loopbaancoach onder de arm te nemen. Dit helpt je om je te heroriënteren naar je nieuwe werksituatie, wat thuiswerken ook is. Je intentie is zeker en vast heel erg goed. Een valkuil is zeer vaak een blinde vlek. Je loopbaancoach kan met jou dit proces naar nieuwe inzichten begeleiden en samen kan je op zoek gaan naar de concretisering van je uitdagingen: hoe ga je dit aanpakken bij volgende situaties? Welke zijn jouw signalen wanneer je in overdrive gaat? Op welke manier kan je hulp vragen en krijgen van collega’s, ook al werk je thuis? Kunnen je gezinsleden hierin ondersteunen? En hoe kan jij je collega’s verder helpen wanneer zij in hun valkuil doorschieten? Je uitdaging is het positief tegenovergestelde van je valkuil en een mooie aanvulling op je kernkwaliteit.

Soms merk je dat je dingen doet die je bij anderen net haat: je daadkracht heeft plaats gemaakt voor passiviteit, je voelt je lui, dingen interesseren je niet meer, je hebt nauwelijks nog energie om je taken op te nemen en je werkt ze helemaal niet meer zo goed af als vroeger. Dan ben je doorgeschoten in je uitdaging en in je allergie terecht gekomen. Je allergie is het negatief tegenovergestelde van je valkuil: wat je eerst teveel deed, doe je nu helemaal niet meer. Op kantoor zou je teamleider en collega’s dit veel sneller opgepikt hebben, maar nu misschien niet. En hier helemaal alleen uit klauteren, is een opgave die nu net teveel van je vraagt.

Daarom kan loopbaanbegeleiding het verschil maken: je krijgt inzichten in je kernkwadranten, in je drijfveren, in je concrete gedrag en hoe jij naar het werk en thuiswerken kijkt. Je bespreekt wat je kan verder helpen, je bekijkt hoe je de hulp van je collega’s kunt inroepen, je kan gesprekken voorbereiden, je kan dingen uittesten.

Merk je bij jezelf dat je vast zit en je weet niet goed waarin?

Voel je je niet meer goed in je vel en krijg je niet duidelijk hoe je dit kunt veranderen?

Denk je wel eens dat je bent doorgeschoten in teveel van het goede en vind je de rem niet?

Aarzel dan niet: vraag loopbaanbegeleiding aan, want hoewel je thuis misschien alleen werkt, sta je er helemaal niet alleen voor! Gun jezelf de weg terug naar je kwaliteiten.