Waag jij ook de grote sprong?

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Je hebt er ongetwijfeld al van gehoord en misschien al naar gekeken, het nieuwe tv-programma ‘Blind Gesprongen’?

Als loopbaancoach laat dit programma mij en mijn collega’s natuurlijk niet onberoerd. Ook wij vinden het belangrijk om mensen ‘met goesting’ aan het werk te zien gaan. We delen de mening dat als je niet gelukkig bent op je werk, je daar iets aan kan veranderen. Moet je dan springen naar ander werk? En moet je dat dan blind doen? Waag jij ook de grote sprong?

Het lijkt idyllisch: je job opzeggen zonder meer, erop vertrouwen dat anderen weten wat bij je past als werk, alles achterlaten en blind springen in een job die je niet kent. Experten zoeken voor jou gepast werk. Gemakkelijk toch, niet?

De meest opvallende boodschap achter het programma ‘Blind Gesprongen’ is uiteraard dat als je niet gelukkig bent op je werk je van werk kunt veranderen. Dit is echter niet altijd de beste optie. Tijdens loopbaanbegeleiding hoeft de vraag er niet altijd één van werkverandering te zijn. Het kan ook een vraag zijn over bepaalde aspecten van het huidige werk waar je je aan ergert of in vastloopt. Loopbaanbegeleiding is vaak een sleutel om terug gelukkig te worden bij je huidige werkgever.

In het geval er geen hernieuwde zin en goesting wordt gevonden, is het goed om op zoek te gaan naar ander, passend werk. Wij geloven dat het belangrijk is om dit zelf in handen te nemen. Geloof ons: hiervoor bestaat geen magische tool. Een loopbaanbegeleider kan deze sprong wel samen met jou goed voorbereiden. Samen onderzoeken we welke situaties je in een volgende job niet meer wilt tegenkomen en evenzeer welke goede elementen uit je huidige job of andere ervaringen je wel hoopt te vinden. We ontdekken je kwaliteiten en hoe je die in de verf kan zetten. Tijdens de loopbaancoaching kan je concreter stilstaan bij de randvoorwaarden op je werk die jou kunnen helpen floreren.

Vanuit onze praktijk raden we dan ook aan om eerst goed te overwegen of je je werk wel wilt opzeggen. Als je je werk zelf opzegt, ontvang je immers een tijdje geen werkloosheidsuitkering. Dat brengt een financieel risico mee, zeker als je nog geen zicht hebt op ander werk. Blind springen naar ander werk biedt zeker niet altijd de oplossing die jij voor ogen hebt. Wij raden je hierrond enige voorzichtigheid aan. Laat je professioneel begeleiden zodat je zelf net sterker voorbereid en steviger in je schoenen de eventuele sprong kunt wagen.

Hoe beter je jezelf kent, hoe gemakkelijker je ook zal aanvoelen of een job bij jou past. Dat zal je ook helpen om in gesprek te gaan met een toekomstige werkgever. Meer nog dan naar diploma’s en verworven kennis, kijken werkgevers vandaag ook naar je kwaliteiten. Levenslang leren is wat er tegenwoordig verwacht wordt van een gedreven kandidaat. Leuk om te zien dat de idee van levenslang leren ook aan bod komt in het tv-programma.

Boeiend in ‘Blind Gesprongen’ is dat de experten een nieuwe job gaan zoeken ver buiten de huidige sector waar de kandidaat ervaring in heeft. In onze praktijk zien we dikwijls dat mensen geneigd zijn om binnen de hun vertrouwde sector te zoeken naar een nieuwe job. Wanneer we die ruimere arbeidsmarkt in beeld brengen, zien mensen plots veel meer mogelijkheden.  Leuk dus om als publiek op te merken dat een arbeidsmarkt zich bijvoorbeeld niet beperkt tot de eigen landsgrezen en dat ook een sector waar je bijvoorbeeld in je vrije tijd actief in bent, een potentiële werkgever kan zijn.

Dat alles is zeker iets waar we het in loopbaanbegeleiding over kunnen hebben: stilstaan bij je werk, durven veranderen van job, levenslang leren en je blik op de arbeidsmarkt verruimen.

Wat is het grootste verschil tussen het tv-programma en de loopbaanbegeleiding die wij in onze praktijk bieden?

Wij beschouwen jou als eigenaar van het loopbaantraject waarbij jij beslist wat je noden zijn in loopbaanbegeleiding.

Wij kunnen het hebben over zowel de twijfels en vragen in je huidige job als het plezier en de voldoening die je baan je geeft. Over een terugblik op je carrière als een vooruitblik naar de toekomst.  Zowel van werk veranderen als blijven binnen het bedrijf waar je werkt. Misschien kan je bij je huidige werkgever een functieverandering onderhandelen of een verplaatsing naar een andere dienst? Misschien kan je gesprekken aangaan met je collega’s en leidinggevenden zodat je tot andere  inzichten en oplossingen komt? Misschien ontdek je nog verborgen pareltjes bij jezelf, krachten en talenten die je graag op je werk wilt inzetten en waar je nog niet eerder toe gekomen was…

Binnen de loopbaanbegeleiding stellen we dus jouw vraag centraal. Het gaat heus niet alleen om een sprong naar een andere job! Loopbaanbegeleiding gaat veel breder dan dat.

Onder bepaalde voorwaarden kan je gebruik maken van de loopbaancheque om loopbaanbegeleiding te volgen. Wij helpen jou dan om de blinddoek af te gooien en je ogen te openen om te kijken welke mogelijkheden er voor jou allemaal zijn.

Het is zeker zinvol om de sprong naar loopbaanbeleiding te maken wanneer je niet meer met volle goesting aan het werk bent. Dus waag alvast die grote sprong en maak vrijblijvend kennis met één van onze loopbaanbegeleiders.