Over mezelf
Hoi, ik ben Martine.
Combinatie van werk en privé en hierin de juiste balans vinden is altijd één van mijn stokpaardjes geweest. Zelf ben ik mama van 5 kinderen en precies omwille van dit evenwicht heb ik de keuze gemaakt om het grootste deel van mijn loopbaan deeltijds te werken. Dit zorgde ervoor dat ik naast mijn huishouden en mijn job, ook nog tijd kon vinden voor mezelf en voor vrije tijdsactiviteiten.
Van basisopleiding ben ik maatschappelijk assistente. Meer dan 30 jaar heb ik gewerkt bij vzw MS-Liga Vlaanderen waar ik personen met MS en hun naasten begeleidde in hun proces van chronische ziekte.
Ik hou van avontuur en uitdaging en ik vind het fijn om mezelf te ontplooien. Toen ik een aantal jaar geleden voelde dat ik nood had aan meer diepgang in mijn werk, besloot ik om in loopbaanbegeleiding te gaan. Ik wilde graag uitzoeken wat ik zelf nodig had en welke richting ik in mijn verdere leven wilde uitgaan. Deze begeleiding mondde uit in heroriëntering en het volgen van een aantal opleidingen.
Na een korte reeks over persoonlijk leiderschap, werd mijn interesse gewekt voor het volgen van een jaaropleiding NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), die op zijn beurt mijn hart deed openbloeien voor een psychotherapeutische opleiding, een droom die ik jaren geleden al had, maar een weg die ik vanwege de geboorte en de opvoeding van de kinderen niet was ingeslagen. Nu was de tijd hiervoor wel rijp. En zo begon ik in 2014, op mijn 52ste, aan de vierjarige opleiding integratieve psychotherapie. In 2018 startte ik als zelfstandig psychotherapeute in bijberoep bij groepspraktijk Traject in Leuven.
Omwille van financiële en economische redenen binnen MS-Liga Vlaanderen, werd ik in 2019, samen met 3 andere collega’s, ontslagen. Ik volgde een outplacementtraject en hier groeide het idee om naast psychotherapie ook loopbaanbegeleiding te geven.
In de loop der jaren heb ik ontdekt wat mijn passie is: ‘Anderen willen begrijpen en helpen groeien’. Ik ondersteun ook mee de idee ‘Levenslang leren’. Dit vindt steeds meer ingang in onze samenleving. Het is nooit te laat om te leren en te ontdekken.
Dat brengt mij bij de volgende alinea ‘loopbaanbegeleiding’.
Loopbaanbegeleiding
Aan het begin van onze carrière staan we allemaal voor de uitdaging om een loopbaan aan te gaan van 40 jaar of langer. En wie wil niet gedurende deze periode werken aan of met iets waaruit hij plezier en voldoening haalt? Gemotiveerd werken met goesting! In een organisatie of bedrijf waarin je je waarden terugvindt en je je kwaliteiten en talenten ten volle kan benutten. Met collega’s en leidinggevenden die je waarderen voor wie je bent en voor het werk dat je verricht. Een tewerkstelling die bovendien combineerbaar is met je gezin en je privéleven.
We zijn allemaal verschillend. En gelukkig maar. De één wil veel energie steken in werk en carrière; de ander heeft meer behoefte aan tijd voor gezin en privé . Of je nu tot de ene of de andere categorie behoort: werk moet werkbaar zijn en werk moet goed voelen!
In loopbaanbegeleiding wil ik samen met jou zoeken naar hoe werk voor jou werkbaar is en goed voelt.
Vroeger was het gangbaar dat je startte in een job en deze tot aan je pensioenleeftijd uitoefende. Tijden veranderen en tegenwoordig wordt er meer en meer van job en/of van werkgever gewisseld. En waarom ook niet?
Als je voelt dat je vastloopt; als je merkt dat de job die je doet niet dé job van je leven is; als je vaststelt dat de visie en de werking van de organisatie of het bedrijf waarvoor je werkt niet helemaal aansluit bij jouw waarden en normen; als je onvoldoende ruimte krijgt om te realiseren waar jij voor staat;… dan is het belangrijk om bij dit alles even stil te staan en in overweging te nemen of het misschien tijd is om een nieuwe uitdaging aan te gaan.
Wat waren ook alweer die dromen die je jaren geleden koesterde, maar veilig hebt opgeborgen? Durf en kan je uit je comfortzone treden? Wat zijn de voor- en nadelen van verandering? Welke doelen wil je nog zo graag bereiken in je verdere leven?
In loopbaanbegeleiding wil ik in de eerste plaats een breed beeld krijgen van de persoon, om van daaruit verder in de diepte te gaan. Welke elementen spelen een rol en zijn belangrijk in de begeleiding? Is er een balans tussen werk en privé? Hoe zit het met zelfzorg en eigen grenzen stellen? Wat zijn jouw kernwaarden en kernkwaliteiten? Wie ben jij in wezen? Wat wil je en wat kan je allemaal? Welke randvoorwaarden spelen een rol in je keuze?
Amaze-ing
Ik leerde Elke, de oprichtster en bezielster van Amaze-ing, kennen binnen groepspraktijk Traject in Leuven. Haar enthousiasme maakte me warm en de manier van werken binnen loopbaancentrum Amaze-ing sprak me erg aan: werken in een verbindend team met aandacht voor ieders mogelijkheden, waar plaats is voor overleg, vragen en opvolging. Een loopbaancentrum waar loopbaanbegeleiding gezien wordt als een ambacht: elke cliënt wordt als uniek beschouwd met zijn eigenheid en specifieke vragen. Daarom wordt ook niet gewerkt vanuit een vast kader, en is er plaats en ruimte voor opdrachten op maat van de cliënt. Aan deze manier van werken wil ik graag mijn steentje bijdragen.