Een felgekleurde papegaai, maar dan in zwart en wit

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Onlangs was ik aan het wandelen met mijn dochter en hadden we het over dieren in zwart en wit: panda’s, koeien, poezen, honden, … Mijn dochter was allerlei dieren aan het opsommen en zei plots: “of een felgekleurde papegaai, maar dan in zwart en wit”. Supergrappig! Ze vroeg zich eigenlijk af of het bestond, een papegaai in zwart en wit. Het gaf mij het idee voor deze blog: ben jij een felgekleurde papegaai die zich enkel nog in zwart en wit laat zien op je werk?

Ieder van ons is zijn eigen unieke zelf en heeft zijn eigen kleuren. Wanneer je echter vaak niet kunt doen wat je graag doet, wanneer je werk je uitput of wanneer je voelt dat je weinig energie uit je werk haalt, dan verbleken je kleuren al eens. Soms zelfs zo fel dat je alleen nog in zwart en wit te zien bent. Je lijkt nog wel op jezelf en toch ben je jezelf niet.

Als dit lang doorgaat, vergeet je misschien zelfs welke jouw felle kleuren waren en hoe je eruit zag. In je loopbaan gebeurt dit uiteraard niet van de ene dag op de andere. Dit is iets wat heel geleidelijk aan erin sluipt, eerst ongemerkt. Je weet dat je graag een spring-in-‘t-veld bent maar je collega’s zijn zo niet en je past je een beetje aan. Of je denkt graag mee inzake het beleid van het bedrijf waar je werkt en je ziet nieuwe opties en mogelijkheden, maar je teamleider denkt er anders over. Je mag mee een project op poten zetten en wanneer het werkelijk uitgebouwd kan worden, mag jij niet meer verder bouwen eraan. Dat ligt dan buiten je takenpakket of vakgebied. Terwijl dat je net heel veel energie geeft en je graag op die manier je steentje bijdraagt aan het grotere geheel. Misschien wil je dat zelfs niet altijd doen, gewoon af en toe een keer. Elke keer wanneer je graag je schouders onder iets zet en er hier geen ruimte voor geboden wordt, vervagen je kleuren een beetje. Elke keer wanneer je voelt dat je niet kunt tonen wie je bent, wordt je wat bleker. En op een dag merk je dat je nog een schim bent van wie je werkelijk bent. Het was eerst niet zo duidelijk, het sloop er ongemerkt in en nu besef je dat jij meer bent dan wat je nu doet. Net dan kan loopbaanbegeleiding je terug in contact brengen met je eigen kleuren, met je eigenheid. En dan kan je bekijken hoe en waar je jouw kleuren terug kunt laten schitteren:

  • Bespreek je dit op de werkvloer en kan er naar jou geluisterd worden?
  • Zoek je ander werk waar je kleuren meer tot hun recht kunnen komen?
  • Wil je je eigen zaak oprichten, zodat je zelf kunt kiezen hoe je jezelf toont en welke eigenschappen je inzet hierbij?
  • Of wil je jouw felle kleuren laten schitteren buiten je werk en hoe ga je dit aanpakken?

Wil je jouw kleuren (her)ontdekken? Wil je jouw kleuren laten schitteren? Wil je tonen wie je echt bent en misschien zelfs ontdekken wat je allemaal kunt bereiken wanneer je in je element bent? Aarzel dan niet en maak je afspraak voor loopbaanbegeleiding!