Zes oplossingen om met de nadelen van online loopbaanbegeleiding om te gaan

  • Berichtcategorie:blog
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Ben je een beetje terughoudend om je loopbaanbegeleiding online te laten verlopen? Dan ben je zeker niet de enige! Bij Amaze-ing merken we dat er best wel wat vragen zijn over het online begeleidingsproces en we doen er dan ook alles aan om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Meestal volgen mensen online loopbaanbegeleiding van bij hun thuis, waar ook kinderen en hun partner aanwezig zijn. Dit kan voor sommigen een belemmerende factor zijn om vrijuit te spreken.

  • Oplossing 1​: kan je naar een aparte ruimte gaan, zoals een apart bureau, de slaapkamer of eventueel de wasruimte, zodat jij wel de vrijheid hebt om te spreken?
  • Oplossing 2​: kan je met je huisgenoten afspraken maken, zodat ze jou niet komen storen of zodat ze even het huis uit zijn en in het park gaan spelletjes spelen? Op die manier hebben je partner en kinderen wat kwaliteit-tijd samen en jij een uurtje voor je loopbaanbegeleiding.

Er is een stukje verlies van de specifieke gespreksruimte: wanneer je op locatie naar loopbaanbegeleiding komt, stap je werkelijk een bepaalde ruimte binnen waar jouw gesprek in alle veiligheid gebeurt. Een aantal mensen ervaren dit bij de online werking als verlies.

  • Oplossing 3​: als je een aparte ruimte thuis kunt creëren, al is het enkel voor dat uurtje, dan kan je daarin ook die veiligheid ervaren.
  • Oplossing​ 4: de online gespreksruimte is dan wel geen fysieke ruimte, toch blijft het een veilige ruimte voor jou.

De loopbaanbegeleider garandeert het beroepsgeheim en dat zij zelf alleen in een ruimte aanwezig is. Anderen kunnen jouw verhaal dus niet horen.

  • Oplossing​ 5: je kan ook mentaal jouw specifieke online gespreksruimte betreden, bijvoorbeeld door vlak voor de sessie even je ogen te sluiten en mentaal de deur van de fysieke ruimte te visualiseren. Bij start van de sessie stel je jezelf voor dat je binnenwandelt in de praktijk van de loopbaanbegeleider, op het einde van de sessie sluit je opnieuw je ogen en wandel je mentaal terug naar buiten. Zo sluit je ook telkens de sessie mentaal af.

Wanneer je online werkt, staat de camera aan zodat je elkaar kunt zien. Op die manier behoud je een goed contact en kan je elkaars gezichtsuitdrukking en non-verbale taal toch nog zien. Voor vele mensen voelt het ongemakkelijk dat iemand anders mee in de huiskamer (of wasruimte :hand_over_mouth: )

  • Oplossing 6​: je kan een kamerscherm of paravent plaatsen, zodat de rest van de kamer is afgeschermd. Of je kan je zo plaatsen dat je tegen een muur zit en de camera dus enkel de muur als achtergrond toont. Of je kan een virtuele achtergrond plaatsen in je sessie: bij de meeste applicaties kan je dit instellen en heb je keuze-mogelijkheden. Zo kan je jouw loopbaanbegeleiding vanop een exotisch strand laten doorgaan, als je dat wilt.

Overtuigd? Of nog niet helemaal? Schrijf je dan nu in voor onze Facebook-live van maandag 28/12/2020 om 12u30 of 20u.

Vragen mag je op voorhand insturen naar gil@amaze-ing.be of hilde@amaze-ing.be. Uiteraard kan je je vragen ook stellen tijdens de live!